El Mercat de Provençals es va construir el 1974, abans era un mercat d’aliments a l’aire lliure. Durant la crisi de la COVID 19, els treballadors i treballadores han estat al capdavant donant un servei essencial a la ciutadania.
En aquest reportatge, els paradistes i clients ens expliquen com han viscut aquesta situació.

Fotos i text: Xavi Ariza

 

 

 

 

 

 

Juan Antonio Ortiz Soler, President del Mercat de Provençals.

«És una cosa que entre tots l’hem de superar. Com a mercat la veritat és que estem molt contents, de moment no hem tingut cap baixa gràcies a Déu i esperem que segueixi així. Pel que fa a la venda hem tingut dies molt bons i uns altres no han estat així. Nosaltres l’única cosa que anhelem o demanem a la gent és que, en comptes d’estar dues hores al carrer esperant per comprar en un supermercat, que se’n recordin que al mercat el producte és de proximitat, és fresc cada dia i tenim proveïment de tot; amb això vull dir que no fa falta estar-se dues hores fent cua al supermercat quan aquí poden comprar ràpidament i en poc temps.

Ara hem instaurat servei a domicili. El client pot trucar per telèfon a cada paradista, es fa un paquet i se li porta a casa. No fa falta treure diners, ja que cobrem amb datàfon, ni tocar a ningú ni res, i és un servei gratuït que fem com a mercat per a la gent. I així agrair a la gent que confiï en nosaltres i que vingui com més gent millor.»

 

 

 

 

 

 

Aleida, parada de fruites JP Fresc

«Ho porto amb por, no per a mi, ja que és un risc que tinc assumit, sinó per quan arribo a casa meva, pel meu fill i per la família.»
«Poder donar-li un servei a la gent, això d’una banda m’alegra, poder contribuir en aquest aspecte.»

 

 

 

 

 

 

Patricia, parada Legumbres y platos cocinados Margarita Vidal Tossa

«És bastant difícil, hi ha gent que respecta i hi ha gent que no. Cal anar amb molta cura, però a poc a poc això és el que toca entre client i paradista, suportar-ho, no queda una altra.»

 

 

 

 

 

 

Cristina clienta habitual del mercat

«Considero que els paradistes del mercat i el personal estan fent una feina molt important, estan cuidant dels veïns del barri i estan extremant totes les precaucions. Estan tots perfectament sincronitzats; tenen marques a terra per tal que la gent s’esperi i no estigui a prop dels paradistes. A més a més crec que en cap moment han fet una pujada de preus ni molt menys, en tot moment estan facilitant l’accés a la gent. Pots fer la compra des de casa trucant per telèfon a la parada: demanes el que vols i em sembla que fins i tot t’ho porten a casa en cas que fos necessari. Estic molt contenta, jo sóc gent de mercat i crec que el mercat ha de viure sempre.»

2020_04_25 Mercat de Provençals en temps de coronavirus Xavi Ariza(08)