La Red de Cuidados Antirracistas, per les que es queden fora del sistema.
No són una ONG ni caritat, no es tracta d’assistencialisme, sinó de xarxes solidàries de persones organitzades que es donen suport mútuament.
Arran de la situació d’emergència sanitària, social i econòmica generada per la pandèmia del Coronavirus, milers de persones s’han organitzat en xarxes de suport mutu als diferents barris i pobles de l’Estat. Aquestes distribueixen aliments i productes d’higiene a totes aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat. No són una ONG ni caritat, no es tracta d’assistencialisme, sinó de xarxes solidàries de persones organitzades que es donen suport mútuament.
A Barcelona, a partir del decret d’estat d’alarma, neix la Red de Cuidados Antirracistas. Està formada per una desena de col·lectius migrants i antiracistes que, amb la col·laboració d’altres xarxes de suport mutu de diversos barris de l’àrea metropolitana, s’encarreguen de distribuir aliments i recursos bàsics a famílies migrants que han quedat excloses de les ajudes del Govern i, a causa de la situació de confinament, no compten amb ingressos ni tenen garantida la subsistència bàsica.
La Red funciona, com la majoria de xarxes, de manera horitzontal i comunitària. Es tracta doncs d’una xarxa de suport de persones migrants i aliades que distribueix aliments i cures entre totes aquelles persones que es troben en situació d’extrema vulnerabilitat . Entre elles trobem les migrants sense papers o en condicions precàries legals davant la Llei d’Estrangeria, les treballadores sexuals, persones sexo-gènere dissidents, mares migrants soles amb filles i sense feina, entre altres. En definitiva, totes aquelles persones que es queden fora del sistema.
La xarxa va començar ajudant a 30 persones del seu entorn més proper, i ara ja arriben a més de 280. Entre elles, hi ha al voltant de 50 llars on les membres no poden sortir al carrer perquè no tenen documentació i s’arrisquen a ser detingudes per trobar-se en situació irregular. Per aquesta raó, es va traçar una ruta de repartiment a domicili; van començar amb una, però actualment ja tenen sis recorreguts traçats, des de Cornellà fins a Montcada, que les voluntàries recorren en cotxe.
Això ha sigut possible també gràcies a l’adhesió d’altres entitats i espais com a punts de recollida i distribució. La Red va començar el passat 18 de març a la casa okupada la Nova Usurpada, al barri de la Vila de Gràcia. A dia d’avui però, la Red ja compta amb sis punts més: el Casal Popular Tres Lliris, La Prole, la llibreria La Caníbal, l’ateneu La Torna, l’ateneu la Zitzània i la llibreria Aldarull.
El Casal Popular Tres Lliris concretament es va convertir en nou punt de la Red el passat 5 d’abril, cedint l’espai i oferint les seves voluntàries. Així doncs, el Casal situat des de fa sis anys a l’antiga comissaria de Lesseps, a la Vila de Gràcia, obre les seves portes dos cops per setmana com a punt de recollida de les donacions de col·lectius i veïnes del barri, que empaqueten i reparteixen un cop per setmana a les usuàries de la xarxa.
Hi ha, però, moltes altres maneres amb les quals la xarxa realitza la seva tasca solidària. Des de la Red es fa un acompanyament a les companyes que, per motius de salut psíquica i/o física o vulnerabilitat legal (com seria la falta de documentació), no poden sortir de les seves cases. També realitzen una part de cures i d’assistència material, psicològica, afectiva i professional. Des de la xarxa creuen que aquesta és una oportunitat per fer valdre i reivindicar les cures col·lectives i la necessitat d’enfortir la interdependència com a resposta i resistència als processos de salut-malaltia individualistes i capitalistes.
Fotos i text: Joanna Chichelnitzky (@chichfotografia)
Totes les fotografies al Flickr ⬇️
Per últim, agrair a la Lina i a totes les companyes de la Red i del Casal Popular Tres Lliris per la seva col·laboració i per la feina que estan fent per totes aquelles que més ho necessiten.