VOLEM CANVIAR EL NOM DE LA PLAÇA ANTONIO LÓPEZ

Des de Tanquem els CIE i Metromuster hem posat en marxa una consulta popular dins del marc del «Decidim Barcelona». Cal que recollim 15.000 signatures perquè puguem preguntar a tots els veïns i veïnes de Barcelona si volen canviar el nom de la plaça, en un exercici col·lectiu de reparació i memòria. Vine el dissabte 6 de gener per signar i poder ser fedatària de la recollida de signatures. Ens hi ajudes?

Proposem als veïns i veïnes de Barcelona substituir el nom de la Plaça Antonio López pel d’Idrissa Diallo, amb la finalitat de reparar simbòlicament la seva mort, commemorar les lluites i resistències migrants i qüestionar i trencar el costum d’honrar la tradició esclavista catalana mitjançant estàtues i plaques a la nostra ciutat.

PER QUÈ IDRISSA DIALLO?

Idrissa va morir al CIE de Barcelona l’any 2012 sota custòdia policial per causes que encara no s’han aclarit. Va ser la seva mort la que va marcar l’inici de la campanya Tanquem els CIE. Com a víctima del racisme institucional, Idrissa representa la lluita per la dignitat i els drets de les persones migrades. En un exercici de reparació, volem esborrar el nom de l’esclavista Antonio López de la nostra ciutat i honrar la memòria d’Idrissa Diallo.

PER QUÈ EL CANVI DE NOM?

Canviar el nom d’un traficant d’esclaus pel d’un migrant mort al CIE representa un pas més en el llarg camí per la justícia, la veritat i la memòria que forçosament haurà de passar pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers. Existeix una línia temporal i causal entre la Barcelona dels magnats colonialistes com López, que s’enriquien amb l’espoli de les Amèriques a força de l’esclavitud africana, i la Barcelona de Zona Franca on es priva de llibertat i altres drets i es maltracta centenars de persones cada any. Persones que en la seva majoria provenen de les ex-colònies. Els africans tancats i vexats en els CIE són l’encarnació d’aquest colonialisme viu que llocs com la Plaça Antonio López semblen celebrar.

MEMÒRIA I ESPAI PÚBLIC

La plaça d’Antonio López no és només un espai de memòria per a ell, sinó també per a les biografies de totes les persones de la ciutat. No podem permetre que la figura d’un esclavista formi part de la trama urbana, però tampoc hem d’oblidar la barbàrie que ha permès construir Barcelona. No pot seguir gaudint d’un monument i d’una plaça dedicada de forma acrítica a l’espai públic per on transcorren les nostres vides i la nostra memòria.

ENS HI AJUDES?

Amb les actuacions de
Nakany Kante, Marga Mbande, Kwame Azraku, Bangaly Bangoura, David Maestro, Dj Vera G. Moumie

Text: Event Facebook
Fotos: Bru Aguiló i Xavi Ariza

2018_01_13_Canvi de nom de la Plaça Antonio López_Xavi Ariza(01)