Ja fa catorze anys de l’assassinat del jove Alexis Grigorópulos i com ja és habitual des del 2008, la ciutadania grega torna a sortir als carrers per commemorar la seva mort en mans d’un policia. Alexis tenia quinze anys quan es trobava assegut al carrer amb els amics i va rebre un tret al cor. No va passar ni una hora que els carrers d’Atenes van començar a cremar i omplir-se de barricades. Aquesta revolta es va arribar molt més enllà, okupant universitats, instituts, teatres, fàbriques, i cremant els bancs i comissaries de les ciutats de tot Grècia durant un mes.

Aquest no és un cas aïllat, sinó que els casos de brutalitat són una pràctica estesa per l'»Astynomía» (policia en grec). Aquest 5 de desembre, un policia grec ha disparat un noi de setze anys per marxar sense pagar d’una gasolinera. Es diu Kostas Fragoulis i encara és ingressat en estat crític a l’hospital. Això succeeix un any després de l’assassinat de Nikos Sabanis, un altre jove gitano. La comunitat gitana, molt discriminada a tot l’estat, porta tota la setmana sortint pels carrers de Tesalònica, lloc dels fets.

Alhora, unes 9.000 persones han participat de la commemoració del jove Alexis aquest dimarts 6 de desembre. La manifestació transcorre pacíficament i acaba al barri d’Exarjia –aquest barri es va transformar després de la revolta de 2008, amb un augment dels grups anarquistes fins a convertir-se en un dels moviments llibertaris més potents del món–. Les barricades i un enorme dispositiu policial converteixen els petits carrerons en enfrontaments de còctels molotov, gas lacrimogen i granades flaix. Després de càrregues molt dures i unes quantes detencions, es dóna acabada, un any més, la mobilització.

Fotos: Axel Miranda i Joanna Chichelnitzky

06_12_2022 Commemoració mort d'Alexis Grigoropoulos – Atenes