La Plaça dels Àngels està en perill. La Modificació del Pla General Metropolità de Barcelona per l’ampliació del MACBA, aprovada definitivament per acord de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona el passat 4 d’octubre de 2021, preveu arrabassar a les veïnes i veïns del Raval 908 m2 d’espai públic de la Plaça dels Àngels i entregar-los al MACBA perquè el museu hi pugui aixecar una edificació de tres plantes que taparà el Convent dels Àngels per sempre més.
La raó darrere d’aquest inacceptable espoli és evident: rescabalar el MACBA pel retorn de la Capella de la Misericòrdia, que el museu mantenia segrestada des de l’any 2013 i que les veïnes del Raval vam aconseguir recuperar per aixecar-hi el nou CAP Raval Nord després d’anys de pressions i lluita veïnal. El preu de la salut de les veïnes del barri no pot ser la pèrdua del poc espai lliure que queda al Raval.
Recordem que el Raval és un dels barris amb menys espai públic per habitant.
Recordem que on hi ha la plaça i el MACBA abans hi vivien veïnes que van ser expulsades amb la contrucció del museu.
La Xarxa Veïnal del Raval ha presentat un recurs contenciós administratiu contra aquest despropòsit urbanístic que ha estat admés a tràmit. La demanda judicial de la Xarxa ataca la detracció injustificada i il·legal d’espai lliure en un dels barris més densificats i amb menys espais oberts de tota la ciutat de Barcelona. Gairebé 1000 m2 d’espai públic que l’Ajuntament entrega a una entitat publico-privada elitista que porta dècades colonitzant el Raval d’esquenes al seu veïnat; 1000 m2 d’espai públic que les veïnes del Raval deixarem de gaudir i que mai no ens seran retornats.
Les veïnes del Raval no podem perdre ni 1 m2 d’espai públic i defensarem el que és de totes als tribunals, com ha fet la Xarxa Veïnal, però també al carrer.
QUE DEMANEM?
1- Que s’aturi immediatament el procés d’ampliació
2- Que es convoqui el mes d’octubre un consell de barri extraordinari per parlar només de l’AMPLIACIÓ DEL MACBA. Perquè les veïnes puguin expressar-se i preguntar el que vulguin.
Si no s’atura immediatament el procés d’ampliació, si no es convoca abans que acabi el més aquest consell de barri. Començarem accions contundents. Som veïnes i veïns del Raval, i defensarem el nostre barri, el que és de totes!
També, voldríem informar-vos que hem demanat ja una reunió amb la directora i el gerent del MACBA perquè siguin ells també els que aturin l’espoli d’espai públic a les veïnes.

Fotos: Pedro Mata

2022_09_21_no ampliacio macba_pedromata (4)