Más fotos en Galería Fotomovimiento.
Idrissa Diallo. Acte de reparació per la seva mort al CIE (Centre d’Internament per a Estrangers).
“Los nadies: los hijos de nadie, los dueños de nada.
Que no son, aunque sean.
Que no son seres humanos, sino recursos humanos.
Que no tienen cara, sino brazos.
Que no tienen nombre, sino número.
Que no figuran en la historia universal, sino en la crónica
Roja de la prensa local.
Los nadies, que cuestan menos que la bala que los mata”.
Eduardo galeano.
La plataforma “Tanquem els CIE” en un acte de reparació col.loca una làpida al nínxol on estava inhumat de forma anónima el jove guineà Idrissa Diallo des de 2012.
Dimecres 14 de juliol de 2017 a la tarda un grup d’unes 30 persones va retre un acte d’homenatge a Idrissa, el guineà de 21 anys mort al Centre d’internament d’Estrangers (CIE) de la Zona franca de Barcelona, sota custòdia del Cos Nacional de Policia espanyola.
Els fets es van produïr la nit de Reis de l’any 2012. La seva mort va succeir en extranyes circunstàncies que mai van ser aclarides per les autoritats.
Fou a partir d’aquest moment quan es va constituir la plataforma tanquem els CIE, que lluita des de llavors pel tancament de tots el centres existens a territori espanyol.
L’acte d’homenatge no es va convocar públicament de forma expressa. Es volia que fos un moment íntim entre les persones que van fer possible que la seva família tingués coneixement de la seva mort. El lloc va ser el cementiri de Montjuïc, on feia mig any en un enterrament de beneficiència, Idrissa va ser inhumat amb el record de tan sols un número sobre el mur de ciment que tancava el nínxol i després que el seu cos passés mesos al Institut Forense de Catalunya sense ser reclamat per ningú.
Metromuster i La Directa van ser claus en la investigació amb la qual es va desvetllar la realitat.
Per un costat la productora de video mentre realitzava el rodatge d’ “Irissa:crònica d’una mort qualsevol”, va trobar la família Diallo a Guinea Conakry que va verificar que mai havia tingut confirmació oficial de la mort ni del lloc on estava el cadàver.
Per altre part La Directa va trobar la ubicació al cementiri.
L’acte d’ homenatge va consistir en posar una sencilla i humild làpida amb el nom Idrissa Diallo, data, lloc naixement i defunció i sota com a epitafi el text:
“La llei d’estrangeria el va tancar al CIE on va morir sota la custòdia de L’Estat. Tenia 21 anys”.
Després d’uns parlaments de condol i de reflexió sobre el paper d’aquests centres de detenció per a persones migrants, es va recordar el següent acte de reparació que consistiria, mitjançant una iniciativa ciudadana, en donar el nom de Idrissa Diallo a l’actual plaça dedicada al esclavista Antonio López, situada a Via Laietana al costat de l’edifici de Correus.
D’aquesta manera s’aconseguiria simbòlicament posar nom a tots els morts fruit de la LLei d’estrangeria i la resta de polítiques migratòries a les fronteres visibles e invisibles de la Europa Fortalesa.
Fotos i text: Pedro Mata