Aquest fotoreportatge és un petit homenatge a les persones que han treballat com a voluntàries durant aquesta pandèmia a Open Arms. Sabem que han existit en moltes altres entitats que no hem pogut cobrir però en donem les gràcies per l’esforç titànic fet durant l’emergència.

Joana Serra i Nora Baylach (35 i 25 anys), han executat l’assaig clínic de PCRs

«Em va impactar veure que existissin tantes residències. Hi ha moltíssima gent gran. És un sector que no se li dóna molta atenció normalment», relata la voluntària Joana Serra. 

«Les dues som de l’àmbit artístic i no havíem tocat mai el sociosanitari, però la formació que va donar Open arms va ser completa», narra Nora Baylach. 

«En el nostre dia a dia ens convocaven a una hora i recollíem l’equip (EPIs i tests). Anàvem a la residència amb els EPIs, revisàvem que hi fos tothom, i començàvem els frotis«, recorda la voluntària.

 

Joana Serra i Nora Baylach a la seu d’Open Arms a Vilassar de Mar

 

Indicacions sobre COVID-19

 

Joana Serra i Nora Baylach parlant amb la responsable de comunicació a la seu d’Open Arms a Vilassar de Mar

 

Test ràpid de la Fundació Lluita contra la Sida

 

 

En les setmanes de més emergència, 80 voluntàries van dur a terme fins a 19.930 tests de PCR en 772 residències en el marc d’un projecte per a l’Institut Català de la Salut, i 2.567 tests més per a la Fundació Lluita Contra la Sida.

 

Marcel Álvaro (21 anys), encarregat de logística

 

«Les voluntàries venien aquí i preparaven la caixa groga on posàvem tot el material i equip que necessitaven, tant per trasllats com per tests: EPIs, guants, pantalles, i fèiem el recompte de que estiguin tots els tests»

«A la tornada, els EPIs bruts i la resta de la roba la posàvem en bosses i la deixàvem a una caixa, i durant el dia, quan s’acumulaven unes quantes, les anàvem posant a la rentadora i després assecant».

Marcel Álvaro a l’espai de logística d’Open Arms a Vilassar de Mar, del qual s’ha encarregat aquests dies

 

Marcel rentant la roba

 

Marcel donant material per a la realització de tests

 

Mascaretes assecant-se

 

EPIs i bots salvavides d’Open Arms

 

 

Clara Hosta, Berta Zanuy i Marta Samsó (20 anys), executen tests ràpids i PCRs

 

«En la comprovació dels tests per a la Fundació Lluita contra la Sida hi havia tres etapes. Nosaltres vam realitzar la part de la comprovació de com els havia sentat el medicament. Anàvem a les residències a fer els tests, i si per alguna raó les persones no hi eren, anàvem als seus domicilis».

 

Marta Samsó i Clara Hosta, voluntàries d’Open Arms, accedint a un centre geriàtric

 

Prepaparant-se per entrar a la residència

 

Marta Samsó i Clara Hosta, voluntàries d’Open Arms, accedint a un centre geriàtric

 

Tests PCR

Open Arms ha gestionat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i el SEM, 369 trasllats de persones contagiades fins hospitals per ajudar a descongestionar el col·lapse de les residències. «El treball que es va fer consistia a vigilar que  s’emportessin la roba, els respiradors, les mudes, el necesser o els medicaments. Una cosa tan senzilla com això, per tal que, quan arribés l’ambulància del SEM, estigués tot preparat per tal que  se’ls emportessin», explica Nicolás Migueiz, un dels coordinadors de les operacions. «Dius, això és una ximpleria, perquè ha de sortir tot bé, oi? Bé, doncs moltes de les residències es trobaven amb la meitat del personal de baixa per positiu de COVID-19 i amb un gran col·lapse en la gestió, i aleshores no s’emportaven els respiradors, o es deixaven pertinences».

Trasllat a una residència
Trasllat a una residència
Trasllat a una residència
Trasllat a una residència
Equip d’emergències del SEM